HISTORISKA GEOCACHINGÄVENTYR

Geocaching är ett historiskt äventyr

Geocaching är ett historiskt äventyrDet finns många olika former av burkar att leta upp runt om i världen, några stora, andra små, en del svåra medan andra är lätta. Oavsett hur själva gömman är utformad lockas jag, liksom många andra geocachare, av att hitta fram till platser som ägaren vill visa upp och berätta om en händelse, en byggnad eller kanske ett landskap. Det finns nya upptäckter som väntar både utanför den egna dörren såväl som många flygtimmar bort. I denna gästkrönika skall det bli en resa till fyra spännande platser i när och fjärran.

Rom

Ett inte allt för avlägset land som bjuder på ett överdåd av historiska platser är Italien och imperiets gamla huvudstad Rom. Det har blivit flera geocachingturer genom åren till den fantastiska staden. År 2010 genomfördes en gemensam expedition tillsammans med TMR68 och det blev några mil till fots för att se både efter burk och historiska sevärdheter. När det fanns en burk invid självaste Forum,”Ave Caesar”, var det en given plats att besöka. Det var en tämligen lätthittad burk som inte krävde något längre letande, dessutom bjöds på en vy över Roms gamla maktcenter. Några av traktens invånare tittade på oss när vi lämnade området, men det är inte något direkt ovanligt. Men vi hade tur, de geocachare som kom efter oss skrev följande logg, ” When I came yesterday to log this cache, there were some muggles, that talk to me and said, that they call the police, because it seems to be something wrong with the wall….I began to explain about geocaching and then the police turns around the corner. So I explain it to the police…and they took the cache with them! Maybe the police will contact the owner now!?”

Vi undslapp all kontakt med polisen under vårt Rombesök och burken har sedan dess åter blivit aktiv, även om den i skrivande stund tycks ha blivit inaktiverad.

Tjernobyl och Prypjat

Moderna katastrofplatser kan också vara intressanta och något spännande att färdas till, om man kan undslippa själva katastrofen naturligtvis. År 2013 genomfördes en stor organiserad geocachingresa med drygt 40 deltagare till Ukraina och ett av målen var Tjernobyl med det intilliggande Prypjat, en övergiven Sovjetisk stad. Vi färdades med buss från huvudstaden fram till områdets yttre gräns som har pass- och tillståndskontroller likt vid en nationsgräns. Jag väntade mig inte några problem, ända tills beskedet kom, ditt passnummer stämmer inte med listan som skickats in till myndigheterna! Det blev några minuter av mycket spänd väntan innan guiden talat med en ny gränsvakt, en med något större mössa än den första, och då gick det helt plötsligt bra att passera. Måhända hade någon form av kompensation också ordnats….

Vi kom in i det spöklika området med övergivna byar men det är inte helt övergivet av människor. Det arbetar omkring 3 000 personer i området och flera andra kärnkraftverk är ännu i drift nära katastrofplatsen. Vi hade alla möjlighet att bli fotograferade med reaktorn i bakgrunden. Idag är den täckt av ett nytt skal och man lär inte se det vi fick se 2013. Vårt besök skedde under vintern, därmed slapp vi akta oss för det gröna gräset som annars är förbjudet att beträda på grund av de radioaktiva rester som kan föras med under skosulorna. Det påstods att man kunde få skorna konfiskerade om man hade gått på gräset!

Inom den övergivna staden Prypjat ligger ett nöjesfält som skulle ha öppnat nästan samtidigt med kärnkraftsolyckan. Idag finns där en earth cache och vi höll även ett event på platsen.

Det är en stark upplevelse att vandra runt på denna plats och det är få platser som ger ett starkare intryck än skolbyggnaden med ett golv täckt av gasmasker.

Mongoliet

När man reser till en av de mer avlägsna platserna på jorden, mongolernas hemland ute på stäppen, förväntar man sig inte att andra geocachare skall uppenbara sig. Men så skedde under min resa till landet 2016 då jag vid besöket i naturområdet Yoliin Am plötsligt fick höra – skall du också leta? Det visade sig att geocaching teamet Momelg också var med på resan. Vi letade efter burkar gemensamt på flera platser och givetvis även vid det storslagna och historiskt mycket viktiga Karakorum, det Mongoliska imperiets gamla huvudstad. Den byggdes 1220 inför anfallet och erövrandet av Kina, för man kan erövra hela världen till häst, men man kan inte styra den från en häst, som dess blodtörstige ledare Genghis Khan lär ha sagt.

Idag är det endast det stora klostret som minner om äldre tider och den medeltida staden, samt några stora stenskulpturer i formen av sköldpaddor som utgjorde stadens gränsmarkeringar. Under en av dessa skulpturer, vaktad av ilskna brännässlor hittade vi dessutom en burk.

Hemma hos Kata

Man behöver som sagt inte resa långt för att få historiska upplevelser, inte behöver man färdas ut i obygder och täta skogar. Det går utmärkt att ta sig till de gamla kulturbygderna runt om i landet och ett gott exempel på detta var eventet KATA i Varnhem som hölls 25 augusti i år. Utställningen Kata gård öppnade i maj 2017 och är resultatet av flera års utgrävningar som nu har tvingat fram en revidering av historieskrivningen. Tidigare har kristnandet av Västergötland ofta förknippats med Olof Skötkonung, men det visar sig genom resultaten från denna undersökning att området redan var kristet sedan minst 150 år när Olof Skötkonung lät döpa sig. Det förklarar att den kristne kungen hade sin starkaste maktbas i detta landskap. De nya forskningsresultaten visar också styrkan i inflytandet från Danmark vid denna tid.

Den goda uppslutningen av geocachare vid eventet visar att det finns ett stort intresse för historiska platser bland oss burkjägare.

Bilden nedan visar Kata själv där hon vilar i sin grav. Numera till allmänt beskådande då graven har fått ett glastak och alla besökare vid Kata gård kan gå rakt över henne.

Därmed var denna korta exposé över några historiska platser slut och jag hoppas nu att ni kanske fått lite inspiration att bege er ut på jakt efter de fantastiska platser som finns överallt i världen. Via min geocachingblogg Halléns Geocachingäventyr kan du hitta fler berättelser.

Per Hallén, Göteborg

___________________________________________________________________________

Vill du/ni skriva en gästkrönika, vill du berätta mer om geocaching. Som när den lilla tröskeln i statistiken passerades, en liten utmaningen, stora äventyret eller en anekdot.  Skriva ihop några rader, så bokar vi upp  en egen Gästkrönkörsmånad med ditt nic/namn.
Kontakta oss via vår kontakformulär

Ny och tidigare krönikörer är varmt välkomna!