Vad är geocaching?

Vad är geocaching?

Geocaching är en sysselsättning som passar för alla som äger en bärbar GPS eller en smartphone. Man kanske kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande någonstans, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Man publicerar så noggranna koordinater till gömman som möjligt, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats (geocaching.com) på Internet. Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken. När man är uppkopplad nästa gång loggar man sitt besök också på cachesidan på nätet, så att alla kan läsa loggarna utan att leta upp gömman i fråga.

Ibland finns det lite ”bytessaker” i cachen, en vacker glaskula, en liten leksak eller liknande. Man kan ta ett föremål från cachen, men bara om man lämnar ett nytt föremål i utbyte. En bra riktlinje är att alltid lämna något av minst samma värde som det man tar.

Ibland utvidgas cachen till en så kallad multicache, där man måste besöka flera olika platser på vägen till slutmålet. Ibland arrangeras olika evenemang/träffar (s.k. ”events”) för utövare av geocaching, där koordinaterna för platsen man skall mötas på läggs ut på samma sätt som för en vanlig gömma, men med tillägget att de bara gäller ett visst datum och ett visst klockslag. Evenemang kan ha olika inslag, t.ex. grillkvällar, städträffar (s.k. CITO-event), föreläsningar, m.m.

Geocaching är ett sammansatt engelskt ord som består av ”geo” från det grekiska ”geo” som betyder jord, mark och ”caching” från det franska/engelska ordet ”cache” som betyder gömma/gömställe. Uttrycket ”cache” används också inom datavärlden för att beskriva att datorn tillfälligt gömmer undan något i ”cacheminnet”. En svensk direktöversättning av geocaching är svår, men ett uttryck som beskriver företeelsen är ”skattjakt med GPS”.

Lite historik

Geocaching som aktivitet startade i USA i maj 2000, ett par dagar efter att Clinton-administrationen stängde av den s.k. SA-störsignalen som påverkade noggrannheten i GPS-systemet. Efter att störsignalen slopades så fick man koordinater med enbart ett par meters felmarginal (mot c:a 50m felmarginal innan). Den 3 maj 2000 lade Dave Ullmer ut en hink med småprylar utanför Portland i Oregon. Han meddelade detta i en diskussionsgrupp på nätet där han etablerade sporten.
Det som fortfarande gäller i dag fanns med redan då: Koordinater, Låda, loggbok, bytessaker.

Den 8 maj presenterade Mike Teague en webbplats för att samla in positioner på gömmor. En kopia av sidan har skapats och heter som originalet: GPS Stash Hunt Homepage.

En vecka senare, den 15 maj, startade James Coburn en e-postlista för vad som då kallades ”Global Positioning Stash Hunt”. Listan finns fortfarande och är en slags historiebeskrivning av sporten.

Den 30 maj föreslog Matt Stum namnet ”geocaching” för att slippa de tvetydigheter som ”stash” kunde leda till, med negativa associationer till knark-/tjuvgömma.

På mindre än en månad hade idén vuxit till en hobby med regler, gömmor, e-postlistor, diskussionsgrupper och en webbplats!

Den 2 september kontaktade Jeremy Irish ”the gpsstash mailing list” och meddelade att han registrerat domänen geocaching.com och startat upp en webbplats. Han kopierade gömmornas data från Mike Teague’s databas till sin egen. Den 6 september kungjorde Mike Teague att Jeremy Irish tagit över databasen med gömmorna. Resten är historia!

Hur man finner sin första geocache

Först måste du skapa ett konto på geocaching.com. För att kunna läsa koordinaterna måste du nämligen vara registrerad. Om du vill ha tillgång till fler funktioner så kan du välja att bli ”Premium Medlem”, men börja med att prova på med ett standardkonto. Lägg in dina hemkoordinater i din profil, så är det enkelt att hitta de närmaste gömmorna.

Lägg in koordinaterna från cachesidan i din GPS eller ladda hem appen Geocaching till din smartphone. När du har funnit geocachen så signerar du loggboken eller loggremsan med det användarnamn du registrerade på geocaching.com. Du kan också byta med eventuella bytessaker i lådan. Om du tar något så skall du lämna något. Var noga med att stänga lådan efter dig och göm den på samma sätt som cacheägaren gömt den. Det är viktigt för att ”mugglare” (de som inte är cachare) inte skall hitta den av misstag.

Du kan läsa mer om geocaching på geocaching.com och varför inte passa på att registrera dig och prova på?