En nybörjarguide för cacheägare

Inledning

Det här är tänkt som en hjälp till dig som planerar att lägga ut din första cache. Det är inte en heltäckande beskrivning utan mera en vägledning för att du skall undvika vanliga nybörjarmisstag. Som mer erfaren cachare kommer du säkert att komma på kreativa idéer som går utanför den här vägledningen, och samtidigt för geocachingen framåt! Det finns också flera andra typer av cacher, vilka inte tas upp i det här dokumentet. De är generellt sett mer komplicerade och därför rekommenderar vi att du börjar med en traditionell cache som beskrivs här.

 

Steg 1 – Hitta en plats

Det viktigaste med en geocache är precis som med en fastighet – Läget, läget och läget! Den största behållningen för en geocachare är, förutom själva hittandet, att få komma till nya sevärda platser. Lägg inte ut en cache bara för att det är nära hem. Det bästa är att placera den på något unikt ställe. En trevlig picknickplats eller en historisk plats är några exempel på tänkbara platser. Ingen plats är egentligen helt fel, men du bör ha en tanke med den och kunna redovisa den för din ”Reviewer” (den som granskar din cache). Det är variationen som gör geocaching till en så spännande upplevelse. Om du har en tanke som inte är så uppenbar, är det extra viktigt att beskriva skälet till varför du valt ditt cacheställe.

Själva gömstället bör vara lagom svårt och anpassat till hur publik platsen är. En cache i parken i centrala stan måste oftast vara bättre gömd än en cache mitt ute i skogen. Den bästa typen av gömma är en sådan som man inte hittar av misstag, men som en geocachare klarar av att lista ut.

Det är förbjudet att lägga ut en cache vid eller i ett fornminne eller i natur som kan skadas av letande cachare. Du skall ha ett säkerhetsavstånd på minst 50 meter till ett fornminne, som gör att ingen letar där av misstag. Undvik även privata tomter och dess omedelbara närhet. Respektera allemansrätten.

Om det finns en risk för att cachare kommer att passera olämpliga/farliga platser till och från cachen, så skriv gärna i cachebeskrivningen hur man undviker det.

Om det är möjligt så försök hitta en plats med acceptabel GPS-mottagning. Kanske är det t.ex. mindre tät skog bara tjugo meter bort. Läs längre ner om hur man tar ut koordinaterna. Får du inga bra värden så överväg ett annat ställe!

 

Steg 2 – Välj en behållare och innehåll

Ofta, i synnerhet för barnfamiljer, är det roligt med lite större burkar där man kan få plats med bytessaker. Då är det även möjligt att få plats med TravelBugs. Om platsen tillåter är det därför trevligt om storleken på din geocache är större än en halvliter. Beroende på storlek och plats så är kraven på burken olika.

Tyvärr visar erfarenheten att de tillsynes vattentäta glassburkarna och liknande engångsburkar läcker in vatten. De bör bara användas på garanterat torra ställen. Det bästa valet är en matbehållare av hög kvalitet som är gjord för att användas flera gånger. Det finns flera bra fabrikat i olika storlekar. Vill man göra en mikrocache så kan vissa medicinburkar med skruvlock fungera bra eller ännu bättre det ”moderna” PET-röret. Det finns flera ställen på nätet att handla burkar och andra tillbehör. En vattentät zip-lock-påse med fuktabsorberande material i, kan förlänga livet på en loggbok även om det börjar läcka in vatten i burken. Att stoppa hela cacheburken i en större påse håller inte ute fukten efter att några cachare varit och rotat, snarare håller den kvar fukten inne. Däremot kan ”rätt” påse undantagsvis vara ett lämpligt kamouflage.

Det bör redan på utsidan av burken framgå att det är en geocache. Man kan ha namnet på cachen och sitt namn med kontaktinformation utanpå. Det viktigaste är dock att det inuti burken finns en lapp som gör att en ”mugglare” (icke geocachare) kan förstå vad det rör sig om och lägga tillbaka cachen. Ett sådant dokument kallas på ”cachingspråk” för ”stash note”. Länkar till lämpliga dokument med både svensk och engelsk text finns här på webbplatsen under ”Hjälpmedel”.

En cache skall innehålla en loggbok och bör innehålla en penna. Ofta lägger man i både en kulspetspenna, som ju inte behöver vässas, och en blyerts som fungerar i alla temperaturer. Loggboken kan vara nästan vilken liten anteckningsbok som helst, men bör klara lite omild behandling. Många enklare limmade block har en tendens att trilla isär efter ett tag. Tänk på att böcker med klamrar och/eller spiralrygg kan rosta.

Till sist kan man stoppa i några bytessaker. Det är speciellt roligt för barnfamiljer om det ligger några leksaker i burken. Det är bara din egen budget och fantasi som sätter gränserna.

Vissa saker bör absolut inte ligga i en cache t.ex. godis, mat, tobak, alkohol, smällare, vapen eller droger. Alla dessa är självförklarande, utom möjligen godis/mat, men det finns flera anledningar till att godis/mat är olämpligt. Dels är risken stor för att djur hittar cachen och förstör den och dels är det oftast så fuktigt i cacher att godiset blir kletiga klumpar efter några dagar.

 

Steg 3 – Lägg ut cachen

När du kommit till den plats där du tänkt gömma cachen kan den svåraste uppgiften vara att få exakta koordinater, beroende på hur bra mottagning det är på platsen. Försök att alltid få koordinaterna så exakta som möjligt. Förenkla utläggningen och få bättre koordinater genom att välja ”rätt dag” för utläggningen med hjälp av satellitprediktering dvs. se vilken dag större delen av himlavalvet är täckt med satelliter.
https://swepos.lantmateriet.se/tjanster/preddop/_in.aspx

Närma dig din cachegömma flera gånger från olika riktningar och skriv upp vilka koordinater du får, alternativt gör en ny ”waypoint” varje gång. Eftersom satelliternas position spelar roll för noggrannheten så är det bra att göra om försöket, helst på olika dagar eller använd satellitprediktering.

Man kan också söka en plats med bättre mottagning genom att gå t.ex. 18,5 m rakt norrut. Om mottagningen är bättre där , drar man sedan av 0,010 från nordkoordinaten. Tredje decimalen på nordkoordinaten motsvarar nämligen ca 1,85 m. På samma sätt motsvarar den tredje decimalen i ostkoordinaten ca 1,0 m (i höjd med Göteborg).

Om din GPS kan räkna ut ett medelvärde så kan det räcka att göra ett par försök och konstatera att värdena överensstämmer med varandra. Många moderna GPS:er kan uppskatta felet och ge en bra indikation på om du kan lita på koordinaterna. Även den bästa GPS:er kan dock låta lura sig vid nätstängsel, stora byggnader, plåtfasader eller bergväggar.

Skriv gärna cachens namn och www.geocaching.com utanpå burken så att det syns att den inte är skräp. När du gömmer cachen så tänk på att det är en fördel om den är möjlig att hitta både när det är snö och när t.ex. buskar med löv skymmer sikten. Det går ju också bra att skriva en rad i beskrivningen om att den är svår att hitta i snö och/eller fylla i lämpliga ”attribut”-symboler som också beskriver cachen.

 

Steg 4 – Rapportera in cachen

Fyll i formuläret på geocaching.com/play/hide. Svårighetsgraden kan bedömas med hjälp av mallen på clayjar.com/gcrs.

Tänk på att ett bra textinnehåll kan höja en vardaglig cache till oanade höjder. Ser man ut över havet kan man rekommendera ett besök på kvällen och beskriva fyrarna utanför och förklara varför de blinkar som de gör.

En cache vid Sveriges största ställverk kan beskrivas som en utmärkt plats för en tidsmaskin (som ju alla vet kräver stora mängder energi). En utförlig redogörelse av maktförhållandena mellan Sverige och Danmark kan förvandla en cache vid en numera osynlig forntida gräns mellan länderna till en spännande upplevelse.

Låt kreativiteten flöda och ge dina cachande vänner ett minne för livet. Var inte rädd för att skriva för mycket i cachebeskrivningen.

Huvudspråket i geocaching bör vara engelska, men vi vill samtidigt inte diskriminera de som har svårt med engelskan. Därför är det bra att ha de viktigaste delarna på både engelska och svenska. Det är helt upp till dig och dina språkkunskaper att välja språk, men det är ju trevligt om så många som möjligt av utländska besökare också kan njuta av din cache.

Om du har en ledtråd, ”Hint”, gör den så kort så att man orkar dekryptera den med papper och penna. Bry dig inte om att skriva ”Under sten” om platsen består av en stenhög (jo, det finns faktiskt sådana exempel). Det är kanske smartare att skriva 3 m från tallen om där bara finns en tall. Skriv gärna en svensk och en engelsk ledtråd och skriv [SWE] och [ENG] i början av respektive ledtråd så syns det, trots kryptering, vilket språk respektive ledtråd är på.

Ledtrådar i form av ”spoiler”-bilder är ofta problematiska att titta på  när man väl står på plats och letar. Det är därför bättre att ha en tydlig ledtråd. Om man ändå bestämmer sig för att ha en spoilerbild så är det bra att skriva i beskrivningen att det finns en sådan. Inte ens länkarna till spoilerbilderna visas nämligen i en s.k. ”Pocket Query” (som Premium medlemmar ofta använder). Det är också bra om ordet ”spoiler” ingår i namnet på bilden.

När du rapporterar in gömman så logga en ”Reviewer Note” efter textbeskrivningen. Där bör du skriva ytterligare information som reviewern kan behöva veta innan han eller hon godkänner cachen. I synnerhet om du valt att göra avsteg från något i den här guiden.
Din reviewer tar bort din ”Note” innan cachen godkänns. Om du följer anvisningarna på geocaching.com och erfarna geocachares tips så är chansen stor att godkännandet går snabbt och enkelt.

 

Steg 5 – Underhåll av cachen

När du väl har placerat ut din cache så är det ditt ansvar att se till att den underhålls och är i bra skick. Du bör besöka den regelbundet både för att titta till cachen och för att kontrollera att området inte tar skada av cachare som letar. Givetvis behöver man även se om några förutsättningar förändrats så att man t.ex. behöver ändra på ledtråden. Om cachare i återkommande fall inte hittar gömman så är det ditt ansvar att markera den som ”Disabled” tills du kontrollerat om den är kvar eller ersatt den med en ny. Om det är några problem så att den inte kan eller bör vara kvar så skall cachen arkiveras.

Happy geocaching! 

(Sammanställt av STB, uppdaterat av Gavia-SGCD)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.