Forumregler

Regler för Cachingforum

Syfte

Cachingforums syfte är att vara en plats för diskussioner om geocaching, GPS och tillhörande saker. Cachingforum är öppet för Svenska geocachare och andra som geocachar i Sverige. Språket som används är normalt svenska.  För att använda Cachingforum så måste du beakta dessa regler och registrera dig som medlem. Som användarnamn vill vi att du använder samma namn som när du cachar. Om du av någon anledning (t.ex. cachar i ett team) inte kan eller vill använda samma namn så kontakta forumets administratörer på forum@geocaching.se i samband med att du registrerar dig.

Allmänt

Vi har valt ett forum och kommunikationssätt som är öppet utan censur och kommersialisering. För att alla ska trivas med sin medverkan i forumet är det viktigt att hålla sig till de regler som finns. Cachingforum är fristående och har ingen koppling till geocaching.com eller Groundspeak Inc. Generellt gäller följande:

 • Att du använder Cachingforumet med sunt förnuft.
 • Att du kommunicerar med andra på det sätt du själv vill bli bemött.
 • Att du respekterar andras åsikter.
 • Att du inte försämrar Cachingforumets tjänster, kvalitet och rykte.
 • Att du följer övriga forumregler.

Ingen Chat

Cachingforum är ingen chat eller kanal för privata diskussioner. Är du ute efter en persons åsikt i en fråga så ställ frågan direkt till honom. För privata diskussioner och chat finns det t.ex. e-post, personliga meddelanden och IRC.

Du måste agera som privatperson

Den som skriver inlägg, recensioner, tips mm skall agera som privatperson och aldrig i kommersiellt syfte om inte annat avtalats.

Kommersiella inlägg är inte tillåtna

Meningen är inte att Cachingforum skall bli en annonsplats för allehanda produkter. Information och tips om produkter och leverantörer som är relaterade till Geocaching är OK. Men upprepade rekommendationer av produkter/tjänst kan komma att ses som kommersiella även om ingen tydlig koppling finns. Det är alltid moderatorerna som har sista ordet i dessa diskussioner.

Skulle du som företagare vilja komma i kontakt med våra medlemmar är du välkommen att annonsera eller arrangera annan marknadsföringsaktivitet tillsammans med oss. Hör av dig till oss så kan vi säkert diskutera fram en bra lösning.

Massinlägg

Skriv inte inlägg med samma ärende/ämne i mer än ett forum. Om du är osäker på var det passar bäst så välj ett forum, moderatorerna kommer att flytta det till rätt plats om de tycker att det behövs.

Massutskick

Det är inte tillåtet med massutskick till våra medlemmar via ”Personligt Meddelande”-funktionen, den får bara användas för enstaka privata meddelanden till annan medlem.

Upphovsrätt och PUL

Du får endast publicera texter och bilder som du har upphovsrätt och publiceringsrätt till. Om du vill lägga upp något annat som du t.ex. fått godkänt av författaren att lägga upp, kolla med oss först – det är viktigt att vi också får detta tillstånd.

Cachingforum har, om inte annat avtalats, rätt att utan särskild ersättning använda text och bilder som publiceras på Cachingforum, delvis eller i sin helhet, i redaktionellt material och/eller i marknadsföringen av Cachingforum.

Netikett

Försök att följa den netikett som är bruklig på nätet. Några saker som är bra att tänka på :

 • Undvik länkar till andra forum. Ett inlägg som bara består av en länk till ett annat forum ger inget. Den som är intresserad kan följa med i bägge forumen. Vill du ändå länka till något nån annanstans så skriv en kort sammanfattning om vad det gäller i ditt inlägg tillsammans med länken så kan alla skapa sig egen uppfattning utan att behöva besöka andra sidor. Som svar på en direkt fråga är dock en länk ofta ett bra alternativ.
 • Undvik stora bilder. Alla har inte samma fina internetanslutning som du. Stora bilder tar tid att ladda ned över en långsam modemförbindelse.
 • Bumpa inte gamla trådar. Gamla trådar bör ligga orörda om du inte verkligen har något att tillföra till ämnet.
 • Undvik inlägg av typen ”jag håller/håller inte med” eller inlägg som inte tillför någonting till diskussionen. Forumet är ingen tävling om att få flest inlägg

Språk och personangrepp

Använd ett rimligt och normalt skrivspråk. Det är okej att skriva inlägg på svenska, danska, norska och engelska — men du får ej uppmana att svar på det skall skrivas på annat språk än svenska.
Ironi fungerar ytterst dåligt i skrivet sammanhang, så därför bör ironi i största möjliga mån undvikas. Vill du vara ironisk kan det vara nödvändigt att markera med detta med någon form av smileys eller text (ironisk) för att klargöra.
Angrepp på person, etnisk tillhörighet, kön och religion är naturligtvis inte tillåtet.

Redaktionen kan radera, flytta eller låsa inlägg utan att meddela detta

Inlägg som inte följer dessa enkla regler kan raderas, flyttas eller låsas utan vidare kommentar från redaktionen.

Inlägg som raderas, låses eller flyttas

 • När samma inlägg lagts upp flera gånger i följd.
 • Inlägg som hamnat fel t.ex. i fel tråd eller felaktig nivå.
 • Inlägg som inte håller sig till ämnet som forumet avser.
 • Inlägg som strider mot Cachingforumets policyregler eller som bedöms inverka menligt på medlemmarnas intressen
 • Negativa omdömen om enskilda personer.

Utöver detta raderas inlägg som bryter mot lagen samt:

 • Text som uppmanar till brott.
 • Text som innehåller hets mot folkgrupp.
 • Text som innehåller pornografisk eller sexistiska inslag.
 • Upphovsskyddat material utan tillstånd.
 • Personliga påhopp eller uppgifter om enskilda personer.
 • Ren marknadsföring eller reklam.
 • Politiska inlägg.

Radering av hela trådar:
I första hand kommer moderatorerna att låsa trådar som inte längre innehåller något konstruktivt men vissa trådar kan komma att raderas. Det gäller bland annat:

 • Trådar som begärs borttagna av trådstartaren och som inte längre har något uppenbart intresse.
 • Trådar som till största delen består av en ”privat dialog” mellan ett fåtal medlemmar.
 • Trådar som berör händelser som tilldragit sig långt tillbaka i tiden, om moderatorena inte finner att de har ett fortsatt intresse.

Övrigt och Off Topic

Under Övrigt postas sådant som man inte riktigt vet var det hör hemma men som ändå rör geocaching.
Under Off Topic hamnar allt som inte är specifikt geocachingrelaterat. T.ex. var man kan bo billigt i Trosa, var man hittar reservdelar till en Amazon-65 eller filosofiska tankar om gröt. Här kommer dock en hårdare rensning av äldre trådar att ske.

Avatarer, Signaturer och Bilder

Vad som sagts tidigare gäller även för avatarer, signaturer och bilder. För avatarer gäller maxstorleken 140×140 punkter och 50kb. För bilder i signaturer är maxstorleken 800×80 och 80kb. Avatarer och signaturer får inte innehålla reklam eller politiska budskap.

Avstängning

Medlem som bryter mot reglerna kommer att varnas. Vid allvarliga och/eller upprepade överträdelser så kan avstängning från forumet bli aktuell.

Hör av dig om du känner dig påhoppad, kränkt etc

Om du tycker att du blivit kränkt eller påhoppad hör då av dig direkt till moderatorna på adressen nedan, så försöker vi att lösa det.
Är du missnöjd med moderatorenas arbete så kan du kontakta styrelsen.

Cachingforums moderatorer är Drejan, rogge88, TimTim GO
Moderatorerna nås via mail till forum@geocaching.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.