FAQ test

Gömma en cache

Hur fungerar godkännandet av en ny cache?

När du har registrerat din cache, så läggs den i en kö för godkännande. Där tittar frivilliga utvalda geocachare, reviewers, på den. I Sverige granskas cacherna av svenska reviewers (deras hemsida).

De tittar så att koordinaterna verkar stämma (om du skriver att cachen ligger i Örebro och koordinaterna pekar på New York), de tittar så att den inte ligger för nära någon annan cache. geocaching.com har satt upp vissa regler, däribland att en cache inte får ligga närmare än 161 meter från en annan aktiv cache.

Det händer att reviewern har synpunkter och då hör de av sig till med frågor, och du svarar på dem så att de kan hjälpa dig försöka få cachen godkänd.

Om du är osäker på om cachen kan bli godkänd, så kan du alltid höra av dig till dem i förväg och diskutera saken med dem.

Ibland händer det att en ny cache kan bli godkänd inom några minuter, ibland kan det ta några dagar. Tänk på att det sköts av frivilliga som gör detta på sin obetalda fritid.

Hur registrerar man en ny cache?

Det gör man på geocaching.com sida. Klicka på ”Hide and Seek” i menyn till väsnter på sidan. Sen finns allt du behöver i spalten till höger på sidan.

Tänk på att det är bra att först leta upp några cachar innan du lägger ut en egen. Den erfarenheten har du nytta av.

Hur skall man gömma en cache?

Det finns nog lika många uppfattningar som det finns geocachare.

Men man bör tänka på att cachen bör vara så väl gömd att andra inte hittar den av misstag. Samtidigt bör den vara för gömd. Det finns en massa klassiska sätt att gömma en cache på som är bra att kopiera. Titta på hur andra gjort.

Var får man inte gömma en cache?

Geocaching.com har ett regelverk för var man inte får placera en cache.

Några exempel på förbjudna platser är, fornminnen, järnvägar, militära installationer och på platser dit man måste betala entréavgift för att komma in. Tänk på att du alltid skall ha markägarens tillåtelse att gömma en geocache.

Olika typer av geocacher

Andra typer?

Det har förekommit några andra typer också. APE-cache t.ex är en serie kommersiella cacher som lades ut i USA. Några av dem finns nog fortfarande kvar.

Vad är en Earthcache?

Earthcache är en form av virtuell cache som skall leda till att vi lär oss mer om vår planet – landskap, geologi, mineraler eller fossiler. Mer information, och möjlighet att ansöka om sin egen Earthcache, kan man hitta på Earthcache’s hemsida

Vad är en Letterbox hybrid?

Den är en gömma som är både en geocache och en letterbox. Letterbox är en form av skattjakt fast där använder man ledtrådar och anvisningar istället för en GPS. För mer information, se wikipedia.

Vad är en multicache?

Det är en cache som består av flera steg. Vanligen anger kooridnaterna på webbsidan platsen till den första gömman och i den hittar man koordinaterna till nästa gömma. Loggar gör man när man hittat den sista i kedjan.

Offset cache är en variant på multi. Där pekar koordinaten på t.ex en skylt där man kan hitta siffror (t.ex årtal) som sen skall användas för att räkna fram de riktiga koordinaterna

Vad är en traditional?

En traditionell cache. Alltså en vanlig cache med bara en gömma och där utmaningen endast ligger i att hitta den.

Vad är ett event?

Event betyder sammankomst och det beskriver ganska bra vad det handlar om. Geocachare träffas och umgås. Det finns två typer av event, vanliga och CITO-event. CITO står för Cache In Trash Out och är ett event där man träffas för att bl.a städa i naturen.

Event brukar anordnas i Sverige några gånger per år, framförallt i Göteborgstrakten och Stockholm. Men det har även arrangerats event i Umeå.

Det finns event där man träffats på en pub för att umgås och det finns event där man letat efter speciellt utlagda cachar i mörkret.

Webcam? Locationless? Virtual?

Detta är typer som har funnits hos geocaching.com tidigare men som numera hanteras av www.waymarking.com

Vid en Webcam så finns det ingen låda utan man skall ta sig till koordinaten och där med hjälp av kompis spara en bild från en webbkamera som visar den aktuella platsen. Bilden fungerar sen som logg.
Virtual saknar också låda och där bevisar man sin närvaro genom att besvara en fråga eller liknande.
Locationless kallas också för reverse. Där skall man leta upp ett objekt, t.ex en väderkvarn och logga genom att uppge koordinaterna.

Om en cache är borta

Hur gör jag om jag inte hittar cachen?

Om du har letat efter cachen och inte kan hitta den, så bör du skriva en DNF logg på nätet. Det gör du genom att logga cachen och välja Did Not Find It som loggningsval. Skriv gärna någon slags förklaring till varför du loggar DNF.

Cacheägaren får en kopia av din logg och kan då kolla till cachen för att se om den finns kvar och är på rätt plats.

Kan jag rapportera den för arkivering?

I yttersta fall och endast i yttersta fall skall man rapportera en cache för arkivering. Detta gör man genom att logga cachen med loggningsalternativet ”Needs Archived” och då måste man tala om anledningen till varför man anser att cachen skall arkiveras.

Det kan uppfattas som provocerande mot cacheägaren att begära arkivering av en cache.

Exempel på när en cache kan rapporteras för arkivering:
Om cacheägaren trots flera uppmaningar inte har satt en försvunnen cache på Temporary Disabled.
Om cacheägaren trots flera uppmaningar inte har flyttat cachen då man anser den vara ytterst olämpligt placerad.

Men detta är endast exempel och skall inte användas som riktlinje.

Oftast är det bättre att antingen försöka kontakta cacheägaren direkt eller en reviewer direkt.

Vad innebär arkivering?

Arkivering betyder att cachen inte kommer att synas i listorna på geocaching.com längre. Den är alltså inte tillgänglig framöver.

Dock kan arkivering upphävas vid behov.

Tänk på att inte arkivera en cache du har tänkt fixa till, då är det istället Temporary Disabled du skall använda dig av.

Glöm inte att plocka bort kvarvarande cacher som arkiveras, så att det inte sprids en massa skräp i naturen.

Vad menas med Temporary Disabled?

Om en cache har försvunnit eller av någon annan anledning inte är tillgänglig för stunden, så kan ägaren göra den ”Temporary Disabled” vilket innebär ”Tillfälligt Avstängd”. Den kommer att synas på geocaching.com men har ett streck igenom sitt namn. Det står också överst på cachesidan att den är temporärt ur funktion.

Om man har sin cache för lång tid på Temporary Disabled riskerar man den fastnar i de regelbundna städrundor som våra reviewers gör för att hålla cachebeståndet i gott skick.

Statistik

Finns det statistik nånstans?

Geocaching.com gillar inte statistik så deras tjänster är begränsade inom det området. Under menyn Hjälpmedel/statistik här på geocaching.se hittar du dock lite svensk statistik som vi får i samabrbete med project-gc.com.

Travel Bug & Geocoin

Några tips…

I nästan alla fall har en TB ett mål, en resa med ett syfte. Kanske skall den resa till Hong Kong, eller bara stanna inom Sverige, eller fotograferas vid klosterruiner.

Men oftast är en travelbug utsänd med bricka fastsatt i något objekt. Det är inte lätt för en geocachare på fältet att veta TBns mål eller syfte, så det är bra om man kan fästa någon slags anvisning om vad man vill att TBn skall göra, eller vart den skall resa.

Tänk på att om syftet är att den skall resa utomlands, så hjälper det inte att skriva enbart på svenska. Likaså bör inte heller TB-sidan på geocaching.com stå på enbart svenska om syftet är att den skall resa utomlands.
Vanliga fel

1. Man skriver upp fel nummer från brickan.
Lösning: Maila buggägaren och be om rätt nummer.

2. Man gömmer skriva upp numret och lägger sen buggen i en annan cache innan man har registrerat TB:n som hittad.
Lösning: Maila buggägaren och be om rätt nummer. Skriv en note på cachesidan och be folk vänta med att logga buggen.

3. Man hittar buggen innan föregående hittare har hunnit logga den som avlämnad i cachen.
Lösning: Vänta tills buggen är avlämnad på cachesidan.

Registrera den som upplockad först då. Annars är risken stor att det blir snurrigt…

Vad är bug hotel (TB-hotell) och var hittar jag dem?

Det finns ibland speciella travel bug hotell utplacerade i närheten av framförallt flygplatser och större städer. Platser som många passerar, och som är lämpliga för att lämpa av buggar som skall till eller från utlandet. Det är egentligen en vanlig cache men stor nog att rymma många buggar.

Vissa bughotel har krav på att man måste lämna en bug för att få plocka upp en bug, men de flesta tillåter att man tar buggar utan att lämna buggar, eller vice versa.

Vad är en GeoCoin?

Geocoins finns i flera olika varianter. De ser ofta ut som ett mynt (därav namnet), och har ett nummer stansat för spårning. Det är alltså samma funktion som travel bugs fast man fäster inte dessa vid något.

Vad är en GeoLutin?

Det är en fransk variant av Geocoin som loggas via geolutins.com. Enligt många så är det väldigt bökigt att logga dessa så de är inte så populära utanför Frankrike.

Vad är en Travel Bug?

En ”Travel Bug” är en metallbricka med en kod på som är fastsatt i någon form av objekt, t.ex en nallebjörn eller leksak. Detta är ett sätt att spåra hur en bytessak vandrar runt från cache till cache. Oftast har en travel bug ett specifikt uppdrag, kanske ta sig till Norrland, Italien eller Hong-Kong, eller bara resa runt planlöst i världen. Därför är det viktigt att läsa på buggens sida på geocaching.com vad syftet med buggen är.

Man kan inte hitta på vilken kod som helst på sin bricka utan den köper man hos någon av geocaching.com’s återförsäljare (i Sverige tex: tftc.se).

Vad är en Yellow Jeep Travel Bug?

Yellow Jeep Travel Bug, eller YJTB som det också förkortas, är kommersiella travel bugs. Det är 5001 st gula småbilar av märket Jeep som ingår i en tävling arrangerad av Jeep och Groundspeak. Fungerar i övrigt som en vanlig TB.

Vad är ett bugrace?

En tävling där olika TB tävlar mot varandra på något sätt. T.ex genom att komma först till en speciell cache och hem igen.

Vad är ett resekryp?

Uttrycket resekryp myntades på det svenska forumet och
är en skön svensk översättning av Travel Bug.

Vad är Travellers för något?

Travellers är en benämning på olika typer av bytessaker som är tänkta att resa runt.

Var hittar jag andra geocachare?

Finns det något diskussionsforum för Geocaching?

Ja, geocaching.com har ett stort internationellt forum och vi har ett eget välbesökt svenskt forum här på forum.geocaching.se. Det finns även ett antal olika facebookgrupper.

Finns det nån telefonlista?

Ja, det finns en frivillig telefonlista med svenska cachare.
Det finns en länk tid bland våra hjälpmedel

Kan man träffa andra cachare på riktigt?

Ibland stöter man på någon annan cachare ute i skogen, det är vanligast vid nya cachar. Om man tänker på att många cachar kanske bara får nått besök i månaden i snitt så är inte sannolikheten så stor. Ibland arrangeras olika typer av träffar, Events, där man träffas och umgås.