Den goda loggen

När du loggar en cache på geocaching.com kommer cachen att dyka upp i listan över dina funna cacher på ditt konto. Samtidigt delar du med dig av din upplevelse till dina medcachare, till cachens ägare och till andra som följer cachen. Du är med och skriver cachens levnadshistoria!

Kommande cachare kan läsa din logg och dela din upplevelse och de kanske också kan få bra information om cachen och dess tillstånd. Det är också ett erkännande av den tid och energi som cachens ägare har lagt ner för att ge dig möjligheten att få en upplevelse genom cachejakten. Lite som att säga ”tack för maten” om man så vill. Cacheägaren får alltid en kopia av din logg via e-post och det är ett e-brev som cacheägaren alltid ser framemot med spänning.

Vad ska jag skriva?

Det finns inga krav på att du ska skriva någon lång avhandling eller någon uttömmande historia, men hellre en rad eller två om din upplevelse än bara ett ”Hittad” eller ”TFTC” eller ett enkelt mellanslag. Dina rader kommer att uppskattas av många.
En notering om hur du tog dig till cachen, om vädret eller naturen eller djurlivet är en bra start, eller så skriver du något som rör cachens beskrivning eller lägger till en bild eller två till din logg.

Uppriktigt och vänligt

Tycker du att placeringen är helt perfekt med härlig utsikt?
Tycker du att placeringen är opassande eller farlig, för att den ligger på någons tomt eller på en utsatt plats eller för att cachen placerats på en plats ”bara för att det gick”?
Tycker du att lådan är ovanligt snyggt utformad?
Förstod du inte hinten eller var det något annat som gjorde besöket till en dålig upplevelse?
Skriv gärna det i din logg, men försök då formulera loggen konstruktivt och vänligt. Du kanske kan komma med ett tips om vad som skulle göra cachen ännu bättre?
En uppriktig och vänlig logg hjälper till att förbättra geocachingupplevelsen för alla.

Spoilers

Att hitta en cache är tänkt att vara en upplevelse, men en upplevelse med lite utmaning i.
Om man avslöjar precis var burken ligger eller hur en ovanligt utformad cache ser ut eller att ge ledtrådar till lösningen av en ”Mysterycache” eller att bifoga en bild på gömman som avslöjar gömstället (s.k. ”spoiler”) kan det förta utmaningen och sannolikt en del av nöjet för kommande cachare.
Är du tveksam om något speciellt som du vill förmedla i loggen är en spoiler eller inte, kan du alltid kontakta cacheägaren via geocaching.com innan du skriver din logg.

 

Hjälp cacheägaren

Är lådan våt eller t.o.m. borta?
Är den tom på bytessaker eller har den börjat gå sönder och ligger i en smågeggig plastpåse?
Är loggboken full?
Pågår byggarbete i närheten som kan utgöra en fara eller som riskerar att förstöra cachen.
En notering i loggen gör att cacheägaren kan planera in ett underhållsbesök.

Loggning av en cacheserie eller en ”powertrail”

Har du hittat många cacher på en dag i en lång cacheserie eller en s.k. ”powertrail” kan det vara svårt att skriva något intressant om varje enskild cache.
Ett bra förfarande är att summera hela upplevelsen i en gemensam text för hela sviten och skriva in den på den första eller sista cachen och använda kortare loggtexter på de övriga.

Loggtyp

En logg på geocaching.com visar alltid en loggtyp. Alla loggar oberoende av typ hamnar i cachens logglista på geocaching.com och skickas dessutom vidare som e-brev till cacheägaren.

  • Found it. Är den mest  vanliga loggtypen och den registrerar cachen som funnen på ditt konto.
  • Didn’t find it (DNF) används när du letat så länge som svårighets- och terränggradering antyder, utan att hitta något. Efter en snabb titt eller ett sökförsök avbrutet exempelvis av för mycket folk på platsen, loggas bättre med en ”Write note”-logg. Flera DNF-loggar efter varandra tolkar många som att cachen är borta eller återplacerad på fel plats eller rent av trasig.
  • Write note används när ingen av de övriga loggtyperna passar.
  • Needs maintenance. Är loggboken fuktig eller fattas det en penna trots att det enligt beskrivningen skulle varit en där eller är har lådan spruckit? Ibland räcker det med en notering i din ”Found it”-logg, men är det större skador som gör det svårt för kommande cachare att skriva i loggboken eller att få glädje av besöket ger en ”Needs Maintenance”-logg en tydlig signal till ägaren att något är fel.
  • Needs archived. Är en mycket tydlig signal om du har starka skäl att tro att burken är permanent borta, Den kan exempelvis ha loggats ”DNF” väldigt många och då kan du föreslå att cachen arkiveras.
    En loggtyp som skall används mycket sparsamt.

Måste jag skriva något alls?
Nej, det finns absolut inget krav på att du skriver något alls i loggen, men det är väldigt många, både besökare och cacheägare, som gärna tar del av din cachingupplevelse, så förhoppningsvis är du nu peppad att ändå skriva något i dina loggar …
… som du gärna får avsluta med ett tack, formulerat som TFTC (”Thanks For The Cache”) eller på något annat trevligt sätt.

På cachesidan

För att uppmuntra besökare att skriva en ”god/bra logg” har följande bild tagits fram för placering på dina cachesidor.

Denna cache är en del av kampanjen ”Den goda loggen” och vill uppmuntra dig att använda loggtexten för att dela din cacheupplevelse med andra.

Den HTML-kod som finns nedan kopieras lämpligtvis in på cachesidan, vilket kommer innebära att ovanstående bild visas i en ruta. Om man klickar på bilden tas man till denna sida.

<a href=”http://www.geocaching.se/?page=hjalpmedel/dengodaloggen”> <img style=”display: block; margin-left:auto; margin-right:auto;” src=”http://www.geocaching.se/images/dengodaloggen.png”></a><br /> Denna cache är en del av kampanjen ”Den goda loggen” och vill uppmuntra dig att använda loggtexten för att dela din cache-upplevelse med andra.