Alla har vi varit nybörjare

Jag måste vara ärlig och erkänna att när vi här uppe i norra delarna av Sverige i vintras stod med snö upp till öronen så var jag inte allt för sugen på caching. Sedan så händer det något när man börjar se dagsljuset allt mer och våren kommer. Plötsligt börjar det klia i fingrarna, planer börjar ta form och man tar fram den där frustrerande D5-mysten som man mitt under vintern lovade att aldrig ens lägga så mycket som fem minuter till på. Kanske dags att göra någon ny och svår myst som gör att någon annan stackare får grått hår och allt högre hårfäste? Det där eventet där man träffar så väl gamla som nya vänner borde väl ändå planeras in och så vidare…

Oavsett om man varit aktiv under vintern eller inte så känns våren som något av en nystart och man vill ut och hitta nya gömmor och det var just det där med nystart som fick mig att tänka tillbaka lite. 2011 lockade goda vänner oss att testa denna hobby efter att ha talat varmt om en gömma som var i flera olika steg och som skulle hittas i mörkret. Cachen heter Fright Night och även om vi inte lyckades det där första försöket utan snarare året efter så är det en av de gömmor som vi kommer ihåg bäst.
Fast vi var gröna och oerfarna den där första sommaren så hindrade det inte oss från att vara entusiastiska och fulla av energi. Vår första hittade var en 1,5/1,5 nere vid vattnet och det var en av många aha-upplevelser den sommaren. Strax efter den första hittade cachen så travade vi iväg in i skogen mot nästa gömma som låg omkring ett halvt norrländskt stenkast, det vill säga mer eller mindre 200 meter, bort från den första. Vi var helt fascinerade av det genialiska i att använda en FÅGELHOLK som gömma – helt fantastiskt smart!
Eller den där som var uppe vid vattentornet i närheten av vårt hem. Dit vi var tre gånger och bara vandrade runt för att bli allt mer frustrerad varje gång och drömde om en natt och plötsligt vaknade med insikt om vart den måste vara gömd. Att den måste vara gömd helt öppet med hjälp av magneter. Efter en snabb promenad tillbaka upp den morgonen kunde jag snabbt konstatera att det var rätt.

Det finns alltid något nytt att upptäcka med cachingen och det är väl en av de saker som gör att vi tycker om det så mycket. Det och att vi, oavsett hur erfarna vi tror att vi är, fortfarande kan göra bort oss. Hur många gånger har man inte åkt till en cache för att söka, svära och söka lite mer innan man faktiskt tar sig en titt på attributen eller, hemska tanke, läser hela beskrivningen?
Ett tillfälle som fortfarande står ut i vårt minne var också det från den där första sommaren… Med självförtroendet på topp skulle vi åka för att hitta en gömma som fanns i ett bostadsområde. Vi hade spanat lite i förväg och passade på att åka dit en helg för att inte störa förskolan som låg relativt nära nollan. Det var nog första gången vi upplevt hur jobbigt det kan vara när man känner det som om alla tittar.  Hur som helst så sökte vi högt, lågt och mitt emellan utan att hitta den där normalstora burken. Ingen lycka alls trots alla ansträngningar så det måste ju ha varit någon som tagit burken, eller hur? Det var helt enkelt inte meningen att vi skulle hitta den och inte blev det bättre av att läsa om andra som hittat den snabbt. Med stukat självförtroende gav vi upp och det blev inte ens så att vi vågade oss på den igen det året.
Nästa sommar var vi ute på en liten tur när hustrun, som är den smartare delen av vår duo, skrämmer mig så jag håller på att köra av vägen genom att hon för full hals och rakt ut ropar ”DET ÄR JU EN MULTI!”. Visst var det så och med lite lätt röda kinder vi svängde in till området på nytt och hittade lappen med nya koordinater exakt vid nollan efter omkring 20 sekunder.

Vilket är ditt eget största, roligaste eller mest dråpliga misstag? Kom igen, dela med dig så vi kan skratta med (och med det menar jag förstås ”åt”) dig! 😉

(Mr.) Mossenlindarna, Piteå 29:e juni 2018

2 reaktioner på ”Alla har vi varit nybörjare”

  1. Åh, den där första sommaren, den då varje glädjestråland triumf med en glad gubbe på kartan föregicks av (minst) 10 besök till max hälften så många gömmor som alla (självklart) resulterade i dnf flera gånger om på varje plats. Ofta hsd jag med mig ett handskrivet papper där jag skrivit upp allt som verkade viktigt i bilen skrivningen och attributen mm. Jag saknade både GPS, skrivare och smart mobiltelefon. Detta var 2010, främst på Ålidhem i Umeå där jag ofta strök omkring g med en lånad GPS från jobbet där j ag inte vågade lägga till cacherna av rädsla att de skulle ”mugglas” av kollegor om jag glömde ta bort dem innan jag lämnade tillbaka utrustningen efter sommarens jobb.

    Min första, den passerade jag senast här om dagen, och det händer någon gång varje år att jag stannar till och kollar att den är där, att den mår bra och jag känner nästan en sorts tacksamhet över att det n finns där, som en kär gammal vän i byn som alltid har en kaffekopp och ett vänligt ord på vägen. Min favorit, en all timme high, måste vara den som nämns, Fright night, eller dess efterföljare, sanslöst bra och välgjorda cacher.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.